Jarní radost
Datum:  27.12. 2008 
Autor:  Libor Hladík

 

Je polovina dubna a já s bratrem Petrem vyrážíme za kapřími obry do slunné Francie na jednu z největších řek. Po dlouhé cestě plné rozborů, nadějí a očekávání dorážíme na místo určení ráno kolem osmé hodiny. Počasí přeje, obloha vymetená, sluníčko pálí, prostě jaro jako vymalované.

Jediným nepříjemným faktorem jsou kvetoucí olše. Tento květ velmi znepříjemňuje lov a navíc jsme ho v tuto dobu nečekali. Místo vybíráme na spojnici hlavního toku s ramenem, které je zhruba 2 km nad námi regulováno zdymadlem. Svižně vybalujeme, zakrmujeme a připravujeme vše potřebné. Trochu nás znepokojují cejni, kteří jsou ve tření. Obáváme se toho, aby je v nejbližším možném termínu nenásledovali i naši milovaní kapři.

Po první klidné noci nám náš kamarád Tomáš, sedící na druhé straně ramena hlásí šest záběrů. Vzhledem k těmto skutečnostem a také tomu,že budova vzdálená od nás několik desítek metrů slouží jako dosti navštěvovaný jachtklub se rozhodujeme k přesunu na druhý klidný břeh.

Místo volíme asi 300 m nad naším kamarádem směrem do ramena. Voda je v těchto místech dosti hluboká, takže většinu prutů umísťujeme k protějšímu břehu pod stromy do hloubky 1,5 – 4 m.

Dva dny jsme na tomto místě opět neměli ani záběr a tak na naléhání bratra jsme se do třetice přestěhovali 50 m od kamaráda Tomáše tentokrát směrem k hlavnímu toku. Místo na břehu nebylo v žádném případě dle mých představ, planina s ohništěm a odpadky, které jsem nejprve uklidil, jak je mým dobrým zvykem neboť mám rád čistý plac. Dále jsem měl trochu rozpaky, protože hloubka na odhoz byla kolem 1,5 m. Obával jsem se toho, zdali to není málo.

První noc na tomto místě se stalo nečekané. Na protějším břehu v jachtklubu se konala jakási oslava a to nemalá. V krátkosti: oheň, muzika, zpěv, reflektory atd… Říkal jsem si, že tady už se záběru vůbec nemůžu dočkat. Po ulehnutí zhruba po desáté hodině se ozval první záběr kolem jedenácté hodiny a poté přicházely záběry každou půlhodinu. Kapři se pohybovali kolem 6 – 8 kg. Kolem půl čtvrté ráno přišel záběr od slušné těžké ryby, která se po silném výpadu vyřízla. Čtvrt hodiny po přehození přišel na stejný prut záběr tentokrát se šťastným koncem. Kapr šupiňák v podběráku. Měl 104 cm; 21,5 kg. Nečekaná radost. Už jsem nemohl usnout. Po čtvrté hodině na protějším břehu utichli a zhasli a stejně tak  učinili i kapři. No prostě rybařina je nevyspitatelná.

Dalších pár dnů kdy už byl klid jsme udělali pár záběrů od menších ryb. Domů jsem odjížděl spokojen a přesvědčen, že je třeba stále doufat, a že trofejní ryba přijde v době, kdy jí nečekáte a už vůbec nedoufáte. Bývá to takový malý zázrak kvůli kterému chodíme k vodě, alespoň já ano.